SISTEMUL DE SĂNĂTATE

Reforma sistemului de sănătate are ca principale obiective îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, creşterea eficienţei utilizării resurselor şi creşterea nivelului asistenţei medicale acordate populaţiei şi a calităţii serviciilor medicale. Măsurile de reformă privesc în principal restructurarea modului de organizare şi fumizare a serviciilor destinate îngrijirii sănătăţii şi schimbarea modului de finanţare a activităţii, fiind centrate pe itroducerea asigurărilor sociale de sănătate. Asigurarea serviciilor medicale în comuna Albeşti se face de către Dispensarul Uman din satul Albeşti.
Intervalul de referinţă între anii 2013 – 2019, conform datelor INS, arată că infrastructura publică de sănătate este într-o continuă fluctuaţie, iar un aspect foarte important pentru mediul rural este reprezentat de lipsa cabinetelor de medicină de familie în anii 2018 -2019. Principala problemă cu care se confruntă în prezent sistemul sanitar este deficitul de medici de familie. Cei mai mulţi dintre aceştia se apropie, sau chiar au depăşit vârsta de pensionare, alţii au preferat să migreze către ramuri ale medicinei mai bine plătite, iar cei tineri nu sunt atraşi de acest domeniu care presupune navetă, venituri modeste şi un număr mare de consultaţii pe zi. Deşi legislaţia permite medicilor de familie să-şi deschidă puncte de lucru în alte comune pe o rază de 15 km faţă de cabinetul principal, interesul fiind redus deoarece aceştia au un număr mare de pacienţi înscrişi.
Cu toate acestea, comuna Albeşti se află printre localităţile în care nu s-a înregistrat în intervalul 2012 -2018 niciun caz de deces sub vârsta de 1 an. 
Serviciul de asistenţă socială este organizat în cadrul primăriei ca serviciu distinct.

Sari la conținut