Procesul de învăţământ din comuna Albeşti se desfăşoară în cadrul a 6 instituţii de învăţământ, dintre care 3 grădiniţe şi 3 şcoli. Cele 6 instituţii de învăţământ sunt:

 1. Grădiniţa cu Program Normal, sat Comi Albeşti;
 2. Grădiniţa cu Program Normal Albeşti;
 3. Grădiniţa cu Program Normal Crasna;
 4. Şcoala Primară, sat Crasna;
 5. Şcoala Gimnazială nr. 1, sat Crasna;
 6. Şcoala Gimnazială Corni Albeşti.

În aceste instituţii îşi desfăşoară activitatea un număr de 20 de cadre didactice (la nivelul anului 2019 conform INS).

Centre culturale

Scurtă prezentare

În comuna Albești își desfășoară activitatea 2 cămine culturale:

 • Cămin Cultural, sat Corni Albești;
 • Cămin Cultural „Ion Iancu Lefter”, sat Albești.

Tot în satul Albești se află si Biblioteca „Ion Iancu Lefter”.
Biblioteca comunală “Ion Iancu Lefter” Albeşti, Vaslui, funcţionează din anul 1954 în incinta Căminului Cultural Albeşti având două săli, prima fiind sala de împrumut carte, iar a doua fiind sala de lectură unde sunt consultate enciclopediile, atlasele, dicţionarele. Cel mai vechi registru al bibliotecii datează din 1954.
Biblioteca comunală “Ion Iancu Lefter” Albeşti dispune de un număr de 14.6 59 de volume, toate fiind aşezate la raft pe domenii după Sistemul Clasificării Zecimale Universale. Anual biblioteca înregistrează peste 400 de utilizatori, provenind din toate categoriile socio -profesionale şi pe vârste diferite. Împrumutul de carte se desfăşoară normal, numărul volumelor eliberate fiind de 8. 780 bucăţi, frecvenţa anuală de 6.128, iar frecvenţa prin intermediul internetului de 4.876. Biblioteca a fost numită “ION IANCU LEFTER” prin Hotărârea Consiliului Albeşti nr. 18 din 12 iulie 2002, în amintirea cunoscutului poet albeştean Ion Iancu Lefter, născut pe 28 septembrie 1940 în satul Gura -Albeşti, membru al Uniunii Scriitorilor, decedat în anul 1990 pe data de 1 martie. De aceea anual se organizează manifestări omagiale dedicate patronului spiritual al acestei instituţii. O bibliotecă modernă trebuie să răspundă nevoilor comunităţii, iar aceste nevoi fiind în continuă schimbare, astfel că din 17 februarie 2011, biblioteca a beneficiat de Programul “Biblionet – Lumea in biblioteca mea”. Acest program Biblionet a fost bine primit de locuitorii din comună datorită internetului, îndeosebi de elevii din gimnaziu şi liceu, dar şi de părinţii copiilor aflaţi în străinătate sau pensionari. Echipamentele modeme, ecranul de proiecţie, videoproiectorul, vin în ajutorul bibliotecarului în desîaşurarea diverselor activităţi cultural – educative. 

Activități culturale:

Biblioteca rămâne principalul centru cultural de referinţă dintr-o localitate. Pornind de la ideea că omul este rodul educaţiei pe care o primeşte, Biblioteca comunală “Ion Iancu Lefter” Albeşti a organizat diferite activităţi cultural – educative în colaborare cu instituţii din comună şi din alte localităţi, precum:

 • „Pomi Luceafărul”;
 • „Unirea Principatelor Române”;
 • „Ziua femeii”;
 • „Eroi au fost, eroi sunt încă”;
 • „Ziua Internaţională a copilului” – activitate desfăşurată în colaborare cu I.R.D.O. Bucureşti şi Scoala Albeşti;
 • Lansarea cărţii „Comuna Albeşti – File de Istorie” scrisă de Prof. Dr. Nicolae Ionescu şi Prof. Coşeru Benone;
 • „Ziua Pensionarului la a V -a ediţie”;
 • „l decembrie – zi istorică”;
 • „Cel mai vârstnic locuitor al comunei Albeşti”;
 • Lansarea şi inaugurarea oficială a Programului “Biblionet – Lumea în Bilioteca mea”;
 • „Dimineţi de basm”;
 • „Sărbătoarea Sfântă a Crăciunului”, etc.

Scopul fundamental al oricărei manifestări organizate a fost şi este apropierea cărţii de cititori. Aşadar, Biblioteca comunală “Ion Iancu Lefter” Albeşti prin activitatea sa, toţi oamenii au acces la informaţii.

Sari la conținut